Εκπαίδευση και σκύλος

Η αγέλη των λύκων
23 Αυγούστου 2017
Σεμινάρια Εκπαίδευσης και Αγωγής Σκύλων
23 Αυγούστου 2017

Εκπαίδευση και σκύλος

Ο σκύλος, απόγονος του λύκου, «υιοθετήθηκε» από τον άνθρωπο, αρχικά, για να τον βοηθήσει στις καθημερινές εργασίες του, και έπειτα, σε συνδυασμό με τις προσωπικές του φιλοδοξίες, εξελίχθηκε στον σκύλο όπως τον ξέρουμε σήμερα…σύντροφος, φύλακας, κυνηγός.

Δεν φαντάζει παράξενο, που υπάρχουν, μικρόσωμες και μεγαλόσωμες ράτσες; Μακρύτριχες και κοντότριχες, με μακρυές και με κοντές μουσούδες; Όλα αυτά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ειναι αποτέλεσμα χρόνιων διασταυρώσεων που όταν γίνονταν επιλεκτικά (επιλεκτική εκτροφή), σκοπό είχαν να εξυπηρετήσουν την καθημερινότητα του ανθρώπου.
Έτσι, φτάνοντας στο σήμερα, κάποιοι από εμάς αποκτούμε έναν σκύλο. Είτε τον αγοράζουμε, είτε τον ”μαζεύουμε” από τον δρόμο, είτε μας τον χαρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο ερχόμαστε να καλύψουμε ένα μέρος του κενού που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον άνθρωπο και στην ίδια του την ”φύση”. Υιοθετώντας μία τέτοια ύπαρξη, διδασκόμαστε την ανιδιοτελή αγάπη, το πηγαίο γέλιο, που όλοι έχουμε τόσο ανάγκη, το αίσθημα ευθύνης που χρειάζεται να μας διακατέχει όπως και την δύναμη που πρέπει να επιδείξουμε στις δύσκολες στιγμές. Αλήθεια, ξέρουμε άραγε τί σημαίνει να υιοθετείς έναν σκύλο;

Τους πρώτους μήνες όλα είναι “καλά” – είναι μικρό και χαριτωμένο – το αφήνουμε να γυρίζει στο σπίτι, να συνηθίζει στο πως του φερόμαστε στήν καθημερινότητα μας, άλλα πότε είναι η ώρα να του μάθουμε ποιά είναι η πραγματική θέση του στην οικογέννεια μας;

Η ώρα εκείνη είναι απο την στιγμή που θα εισέλθει στο νέο του σπίτι. Είναι χρέος μας λοιπόν να του δώσουμε να καταλάβει αργά και με υπόμονη (εκπαίδευση σκύλου-dog training) τι ζητάμε απο αυτόν. Πολλές φορές δεν έχουμε τον χρόνο, διάθεση και γνώση για να καταφέρουμε ενα τέτοιο σπουδαίο έργο που θα μας ακολουθεί για όλη μας την ζωή, ο ρόλος τότε ενος σωστού επαγγελματία εκπαιδευτη σκύλων ειναι απαραίτητος.

Με την βοηθειά του, μπορούμε να μαθουμε τι ζητάει ο σκύλος από εμάς, να του μάθει τι ζητάτε εσείς απο εκείνον με αποτέλεσμα να ζήσετε και οι δύο, ευτυχισμένοι και σε πλήρη αρμονία μαζί για πολλά χρόνια.

Η εκπαίδευση ενός σκύλου (Dog Training), δεν είναι θέμα, μόδας, επίδειξης και πολυτέλειας, είναι βασικό κομμάτι της ζωής του σκύλου σας αλλά και της δικής σας ζωής. Ετσι καθορίζονται οι κανόνες μιάς ομαλής και χωρίς προβλήματα συμβίωσης, όπως ακριβώς γίνεται και στην φύση των προγόνων του. Είτε λοιπόν επιλέξετε, να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας απο την στιγμή που θα έρθει στο καινούριο του σπίτι (Προεκπαίδευση Κουταβιών/Αγωγή – Puppy Training), είτε ξεκίνησετε την βασική του εκπαίδευση (Βασική Υπακοή – Basic Obedience) απο τον έκτο περίπου μήνα της ζωής του, ή ακόμα καλύτερα και τις δύο μορφές εκπαίδευσεις, το αποτέλεσμα θα είναι ότι είστε στην έναρξη, μιάς πολύτιμης σχέσης με τον σκύλο σας που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια.
Σημαντίκό είναι να θυμόσαστε, ότι η συνεργασία με τον εκπαιδευτή του σκυλου σας θα επιφέρει καρπούς τόσο στην επικοινωνία σας με τον σκύλο, αλλα και του σκύλου σας με εσάς. Η δουλεία του εκπαιδευτή σκύλου, είναι να σας φέρει κοντά στην φύση του σκύλου σας οπώς και να φέρει τον σκύλο σας κοντα στην δική σας φύση.

Print Friendly, PDF & Email