Βασική εκπαίδευση σκύλων

Βασική Υπακοή Σκύλων-Βασική Εκπαίδευση Σκύλων-Basic Obedience Training

Προσδιορισμός
Με τον παραπάνω όρο χαρακτηρίζεται η βασική εκπαίδευση που θα πρέπει να περάσει ένας σκύλος προκειμένου να ανταποκρίνεται στις 5 διεθνώς βασικές εντολές. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προτείνεται να ξεκινάει από την ηλικία των 6 μηνών χωρίς να αποκλείονται ηλικίες μεγαλύτερες από τις προαναφερθείσες, εξεταζόμενες κατά περίπτωση.

Εντολές
Ελληνικά: Πάμε(Μαζί) – Κάτσε – Κάτω – Μείνε – Έλα»
Γερμανικά: Fus – Sitz – Platz – Bleib – komm
Αγγλικά: Heel – Sit – Down – Stay – Come
Στις παραπάνω εντολές υπάρχουν παραλλαγές και επιπρόσθετες εντολές που ακολουθούν τις παραπάνω και ανάλογα με τον εκπαιδευτή που θα ακολουθήσετε θα είστε σε θέση να εκτελέσετε.

Σημαντικότητα
Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον μετά από τόσα χρόνια εκπαίδευσης για τα οφέλη του προγράμματος της βασικής υπακοής.
Η όλη διαδικασία εκτός από διασκεδαστική, όπως θα έπρεπε να είναι και όλα τα είδη της εκπαίδευσης, προσφέρει στον άνθρωπο την δυνατότητα επικοινωνίας με ένα άλλο είδος εκτός του ανθρώπινου και στην συνέχεια βλέπει και αναγνωρίζει τα οφέλη του προγράμματος στην καθημερινή του ρουτίνα.
Ο άνθρωπος μετά την ολοκλήρωση της βασικής υπακοής είναι σε θέση να επικοινωνήσει στις παραπάνω 5 βασικές εντολές και όχι μόνο, όπως και να γνωρίσει την γλώσσα σώματος του σκύλου του.
Έτσι είναι σε θέση να προλάβει και να προνοήσει ακόμα και πριν ο σκύλος του κάνει πράξη αυτό που σκέφτεται.
Όσον αφορά τον σκύλο, εδραιώνεται η θέση του ανθρώπου ως αρχηγού-οδηγού, και άρα ο σκύλος είναι πιο ισορροπημένος και σίγουρος για τον εαυτό του και την θέση του μέσα στην αγέλη. Ο σκύλος από την φύση του αναζητεί μέσα στην αγέλη του έναν αρχηγό-οδηγό. Αν αυτός ο αρχηγός δεν βρεθεί τότε αυτομάτως εκείνος θα πρέπει να πάρει αυτήν την θέση και να γίνει ο «οδηγός της αγέλης».Αυτό είναι ένα φυσικό ένστικτο του σκύλου και ποτέ δεν θα πρέπει να κατηγορείται. Ευθύνη μας είναι να δείξουμε στον σκύλο μας τον σωστό τρόπο λειτουργίας μιας ισορροπημένης αγέλης.
Δεν είναι τυχαίο που πολλές φορές επιλέγεται από έμπειρους εκπαιδευτές σκύλων, σε σκυλιά με προβλήματα συμπεριφοράς, η ένταξη τους σε μαθήματα βασικής υπακοής ώστε ο σκύλος να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του, να κατευθυνθούν στην σωστή πορεία τα ένστικτα του και ο ιδιοκτήτης να αντιληφθεί τον ρόλο του.

Εκτέλεση
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι παρόντες ο χειριστής, ο σκύλος και ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής. Η σημαντικότητα της παρουσίας ενός επαγγελματία εκπαιδευτή είναι επιβεβλημένη, διότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα στα οποία μια λάθος ή ενστικτώδης έκφραση ενός σκύλου να μην αντιμετωπίζεται σωστά με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσάρεστες συνέπειες τόσο για τον σκύλο όσο και για τον χειριστή.

Μην ξεχνάτε πως οι επαγγελματίες εκπαιδευτές σκύλων είναι έμπειροι χειριστές και ικανοί να αντιμετωπίσουν πολλές και διαφορετικές καταστάσεις.

Print Friendly, PDF & Email