Pitbull Dog

Βελγικό Μαλινουά
Belgian Malinois
15 Νοεμβρίου 2019
Labrador Retriever
15 Νοεμβρίου 2019

Pitbull Dog

Pitbull Dog

Pitbull Dog

Pit bull

Γενική Εμφάνιση – Χαρακτήρας

Ο όρος Pit Bull είναι το κοινό όνομα για έναν τύπο σκύλου που προέρχεται από μπουλντόγκ και τεριέ. Ο τύπος pitbull dog είναι ιδιαίτερα διφορούμενος, καθώς περιλαμβάνει μια σειρά φυλών γενεαλογικού χαρακτήρα,άτυπους τύπους και εμφανίσεις που δεν μπορούν να αναγνωριστούν με αξιοπιστία.
Ο πιο αυστηρός και ίσως ο πιο ακριβής ορισμός του όρου «πίτμπουλ» αναφέρεται σε 2 μόνο φυλές: Το Αμερικάνικο Πιτ Μπουλ Τεριέ (APBT) και το Αμερικάνικο Σταφορντσάιρ Τεριέ (Amstaff). Μερικοί συμπεριλαμβάνουν και το Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ, το Μπουλ Τεριέ, και το Αμερικάνικο Μπουλντόγκ σε αυτή την κατηγορία, επειδή οι φυλές αυτές έχουν παρόμοιο σχήμα κεφαλιού και τύπο σώματος. Παρ’ όλα αυτά είναι διαφορετικές από το APBT και το Amstaff.

Ιστορία

Οι πρόγονοι του πίτμπουλ κατάγονταν από την Αγγλία και μεταφέρθηκαν στη Β. Αμερική από τους άγγλους μετανάστες. Αυτοί οι απόγονοι προήλθαν από το μπουλντόγκ, το οποίο κάποιοι ιστορικοί φυλών πιστεύουν ότι αρχικά χρησίμευε ως «σκύλος θηρευτής» για κυνηγούς μεγάλων θηραμάτων. (Ο όρος «μπουλντόγκ» δεν αναφέρεται στο αγγλικό μπουλντόγκ του American Kennel Club. Αυτή η φυλή έχει εκτραφεί πρόσφατα περισσότερο ως πιστός σύντροφος παρά ως σκύλος εργασίας. Αργότερα, τα μπουλντόγκ φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως σκυλιά των χασάπηδων και βοηθούσαν ελέγχοντας τα μεγάλα κοπάδια. Τελικά αυτά τα ζώα κατέληξαν να εκτρέφονται για να λαμβάνουν μέρος σε ένα απάνθρωπο και αιματηρό σπορ που ονομαζόταν «δάγκωμα». Οι θεατές το έβρισκαν εξαιρετικά διασκεδαστικό να παρακολουθούν τα μπουλντόγκ να αναμετρούνται με ταύρους, αρκούδες και άλλα μεγάλα ζώα. Σε αυτά τα βίαια θεάματα, ένα ή περισσότερα σκυλιά επιτίθονταν σε άλλα ζώα δαγκώνοντάς τα γύρω από το λαιμό και στο κεφάλι. Τα σκυλιά κρατούσαν το δάγκωμά τους ώσπου το ζώο να εξαντληθεί από την πάλη και την αιμορραγία. Αφού το σπορ αυτό απαγορεύτηκε στις αρχές του 1800, οι άνθρωποι ξεκίνησαν να βάζουν τους σκύλους να αναμετρώνται μεταξύ τους, κι έτσι γεννήθηκε το σκληρό σπορ των κυνομαχιών. Καθώς αυξανόταν η δημοτικότητά του, οι οπαδοί του δημιούργησαν έναν ελαφρύτερο και πιο ευκίνητο τύπο σκύλου για την αρένα. Ορισμένοι διασταύρωσαν τα μπουλντόγκ τους με τα μαύρα – καφέ Τεριέ Ουαλίας, παράγοντας σκύλους που ζύγιζαν μόλις 11-14 κιλά. Άλλοι διάλεγαν απλά μικρότερα μπουλντόγκ για εκτροφή. Αυτά τα σκυλιά ήταν οι πρόγονοι του σημερινού πίτμπουλ.

Το κλειδί στην σωστή πνευματική ανάπτυξη της συγκεκριμένης ράτσας σκύλου είναι η κοινωνικοποίηση του από νεαρή ηλικία. Είναι πολύ δεκτικά σκυλιά και έτσι η κοινωνικοποίηση τους γίνεται γρήγορα χωρίς κανένα πρόβλημα. Άφθονες θετικές κοινωνικές εμπειρίες θα διδάξουν ένα κουτάβι πίτμπουλ να απολαμβάνει την παρέα των άλλων σκύλων. Η συχνή κοινωνική αλληλεπίδραση βοηθάει επίσης τα κουτάβια πίτμπουλ να τροποποιήσουν το φυσικό τους στυλ παιχνιδιού, το οποίο είναι συνήθως πιο άγαρμπο και ατίθασο από αυτό των άλλων φυλών
Τα Pitbulls σε λάθος χέρια μπορεί να γίνουν επιθετικά και χωρίς ισορροπημένο χαρακτήρα. Χρειάζονται ιδιοκτήτες που ξέρουν από σκύλους και που με αγάπη, υπομονή και κατάλληλη συνεχή διατήρηση της ιεραρχίας θα μπορέσουν να μεγαλώσουν τα συγκεκριμένα σκυλιά σωστά.

Η γνώμη μας – συμπέρασμα (pitbull-rescue.gr)

Παρότι τα περισσότερα είναι αφοσιωμένα σκυλιά για αγκαλιές, τα πίτμπουλ, όπως τα περισσότερα Τεριέ, μπορούν να γίνουν υπερβολικά πεισματάρικα και ενεργητικά. Ενθουσιάζονται εύκολα και όταν βρίσκονται σε κατάσταση υπερδιέγερσης, δεν μπορούν να ελέγξουν πολύ τη συμπεριφορά τους αν δεν έχουν εκπαιδευτεί να συγκρατούν τα ένστικτά τους. Αυτό το γνώρισμα τους έχει δώσει τη φήμη ότι έχουν «σκληρά στόματα» ότι δηλαδή τείνουν να δαγκώνουν δυνατότερα στο παιχνίδι από ότι οι άλλες φυλές. Είναι επίσης πολύ στωικά και μπορεί να έχουν μεγάλη αντοχή στον πόνο. Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν το πίτμπουλ έναν στιβαρό, ενθουσιώδη σκύλο εργασίας και έναν αγαπησιάρη σύντροφο, όμως μπορεί να κάνουν αυτή τη φυλή δύσκολη για πολλούς σκυλογονείς. Τα πίτμπουλ δεν είναι για όλους.

Προσδόκιμο ζωής: American Pit Bull Terrier: 8 – 15 years

Μέγεθος/Βάρος Σκύλων

Βάρος: American Pit Bull Terrier: 16 – 30 kg
Ύψος στο ακρώμιο: American Pit Bull Terrier: 45 – 53 cm

(Μεγάλο μέρος των πληροφοριών δανειστήκαμε από: https://www.pitbull-rescue.gr/intro/intro)

Video

Print Friendly, PDF & Email